Rödblommande bondböna

 

 

Bondböbundböna rödblommandena är i allmänhet vitblommande, men det finns en rödblommande sort med ursprung i 1700-talets England. Jag fick med mig en näve sådana bondbönor hem från London  förra våren. När jag förra veckan deltog i en kursdag i fröodling arrangerad av Länsstyrelsen med kunniga och engagerade Agneta Magnusson som lärare, kom jag att tänka på de där bönorna. Nu har de kommit i jorden i drivbänken vid växthuset. Förhoppningsvis ger de så mycket frö till hösten att det räcker till en hel säng med rödblommande bondböna nästa år. Om bergsmansfamiljen på Staberg odlade sådana bönor? Det vet vi inte, men det är fullt möjligt. Internationella influenser saknades inte vid Kopparberget.

Det här inlägget postades i Nytt från trädgården. Bokmärk permalänken.