Köksträdgården tar form

 

Sakta men säkert tar årSAM_2071ets upplaga av köksträdgården på Staberg form. Drygt 30 upphöjda såbäddar ska inte bara fräsas och jämnas till. Ytterkanterna måste också ges den rätta lutningen och göras stabila. Bästa redskapet för det är en vanlig stålkratta.

Alla våra såbäddar är 120 cm breda. Det är en storlek som fungerar lika bra i dag som på 1700-talet – fast då mätte man bredden i alnar.  Att det är ett så bra mått beror på att det utgår från människokroppen. Vore bäddarna bredare skulle vi inte nå till mitten av dem utan att kliva i dem – så långa armar finns det ingen som har.

De såbäddar som är klara fyller vi med frön eller plantor. Sedan mitten av maj har vi sått bland annat bondböna, sockerärt, morot, palsternacka och rödbeta. Den här veckan har vi också börjat sätta ut en del av de plantor vi förodlat i växthuset, bland annat stjälkselleri, sallat och purjo.  Så glad man blir av den första grönskan i trädgårdslandet!

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Nytt från trädgården. Bokmärk permalänken.