Titta in i kupan!

Bikupor

På lördag 27 juli handlar det om bin i barockträdgården. Biodlare Henrik Permalm, som har sina  bin på Staberg, finns på plats för att visa och berätta. Det kommer att finnas möjlighet att titta in i en observationskupa med levande bin (instängda bakom glas). Henrik kommer att berätta om ordningen i ett bisamhälle och visa några redskap och metoder som används i modern biodling. Mellan 11 och 16 är alla som vill välkomna att få en inblick i biets värld. Passar både vuxna och barn!

I naturen finns många insekter som fungerar som pollinatörer, men ingen är så viktig som honungsbiet. Utan bina skulle skördarna av frukt och bär bli betydligt mindre. De flesta bondgårdar och trädgårdsanläggningar hade förr i värden några bisamhällen som lämnade honung och pollinerade växterna. I anslutning till fruktträdgården på gamla Staberg står sedan i måndags två gammaldags bikupor av halm uppställda. Fler av Henriks bisamhällen finns en bit bort.

 

 

Det här inlägget postades i Nytt från trädgården. Bokmärk permalänken.

1 svar på Titta in i kupan!

  1. Henrik Permalm skriver:

    Halmkupor har använts som bibostäder i många hundra år ända fram till 1950-talet. De var billiga att tillverka och fungerade utmärkt eftersom de isolerar mot kyla och släpper ut fukt. Bina fick bygga vax fritt inne i kupan. För att skydda halmen mot väder och vind lindade man ofta remsor av granbark runt kuporna. Senare använde man tjärpapp.
    En betydande nackdel med halmkupor är att vaxbygget inte kan tas loss och undersökas, vilket är nödvändigt i en rationell biodling. När man skulle skörda honung måste man antingen försöka skära loss vaxkakor som man kunde komma åt eller likvidera hela bisamhället. Halmkuporna fasades ut under första halvan av 1900-talet och ersattes av moderna bibostäder med trälådor och rörligt vaxbygge i träramar.
    Halmkuporna i Barockträdgården lämnar ingen honungsskörd. De innehåller små reservsamhällen med bidrottningar som jag skall ta hand om så småningom.

    Henrik Permalm

Kommentarer inaktiverade.