Det nya vårdträdet – en lönn

Vårdträd lönn
Nu är det nya vårdträdet vid bergsmansgården på plats. Det är en lönn, ett av de trädslag som ofta planterats på gårdar runtom i Dalarna. För att hålla nere höjden lite har vi valt en E-planta från en frökälla som ger ett något lägre träd (15-20 m istället för 20-25 m) och med en något mera samlad krona.
Anders Tidström beskrev under sin dalaresa 1754 den stora lönnen på bergsmansgården Källslätten norr om Falun. Tidström var mycket entusiastisk över Källslätten med dess fina huvudbyggnad, trädgård och storslagna utsikt. Lönnen ställde dock genom sin storlek till en del problem för ägaren, bergsrådet Swab: ” Mitt på gården var en ansenlig lön som utsprider sina skugrike och med löf beprydde qvistar i diameter til 45 stöflar mina, men var så tugtad til högden at hon var lika hög med husen så at hon förtog prospecten [utsikten] för lustsalen som var ofvan trappan, hvadan ägaren hade i sinne at låta hugga ned denna skiöna växten men jag intercederade på det högsta.”
Tidström förmådde tydligen Swab att spara lönnen, för den står kvar än idag. Nu hoppas vi att lönnen på Staberg får leva lika länge. Vi ser till att den får en bra start genom att vattna ordentligt. Ett nyplanterat träd av den här storleken behöver 100-200 l vatten i veckan.
Det här inlägget postades i Nytt från trädgården. Bokmärk permalänken.

1 svar på Det nya vårdträdet – en lönn

  1. Ingegerd permalm skriver:

    Mycket intressant och jag hoppas att denna lönn visar upp en vacker höstsida också.

Kommentarer inaktiverade.