Erikdagen = Leksandslök

SAM_5412

I år prickade vi alldeles rätt! I dag är det Erikdagen och då ska Leksandslöken av tradition ner i jorden. Och nu är den satt! Över 400 små lökar hade vi i korgen från början. Undrar hur många de är på Larsdagen i augusti när det enligt samma tradition är dags för skörd?

Leksandlök är en lokalsort av potatislök. Den senare har fått sitt namn för att den förökar sig på samma sätt som potatis. Av en liten lök blir det flera nya. Leksandslök är mild och god, härdig och lätt att lagra – vad kan man mer begära?

I Föreningen Leksands kulturväxter finns flera eldsjälar som arbetar för att sprida denna utmärkta gamla lök. Vi tackar Agneta Magnusson och Monika Rönnkvist i Leksand som såg till att vi fick sättlök till Staberg från första början.

Det här inlägget postades i Nytt från trädgården. Bokmärk permalänken.