En fjäril på besök

 

SAM_5538

Kvällsarbete i växthuset i sällskap av en makaonfjäril som letat sig in bland chiliplantorna. Makaonfjärilen är lätt att känna igen med sin vackra form och tydliga teckning. Den är stor också – 8-9 cm bred när vingarna är utfällda.

Fjärilar hör till de arter som har svårt att klara sig i det moderna kulturlandskapet. Ge dem en fristad i trädgården! Locka dit dem genom att plantera växter de gillar, som till exempel blå bolltistel (echinops bannaticus), röd rudbeckia (echinacea purpurea), kungsmynta (origanum vulgare), anisisop (agastache foeniculum) eller kryddtimjan (thymus vulgaris). Ängsblommor är också mycket uppskattade.

Glöm inte att fjärilarna behöver mat tidigt på våren och någonstans att lägga sina ägg. Med en sälg och lite brännässlor är det fixat!

Det här inlägget postades i Nytt från trädgården. Bokmärk permalänken.