Gubbäpple från Stora Hyttnäs

SAM_5906

Att plantera ett träd är alltid speciellt. Det är en handling så starkt förknippad med liv, växande och framtidstro. I dag har vi gjort det på Staberg. Det var ett nytt litet äppelträd av sorten ’Gubbäpple från Stora Hyttnäs’ (ej att förväxla med sorten ’Gubbäpple’ med ursprung i Källslätten) som fick en plats i fruktträdgården.

Det åldriga och ganska medfarna moderträdet bär fortfarande frukt. Det tros vara från 1600-talet och står vid den gamla bergsmansgården Stora Hyttnäs i Sundborn.

Det känns fint att vi på Staberg får vara med och bevara den gamla sorten, som är en av de äldsta vi känner från Dalarna. En ”syster” till det lilla trädet kommer att planteras på Stora Hyttnäs. Om sisådär 6-7 år kan vi sätta tänderna i de första frukterna. Det är fascinerande att tänka på att vi på det här sättet bokstavligen kan smaka på historien.

Det här inlägget postades i Nytt från trädgården. Bokmärk permalänken.