Gott Nytt År!

Nu ligger Staberg i vintervila och det är dags att önska alla vänner av vår fina barockträdgård ett riktigt Gott Nytt År!

Trädgårdsmästare Petter Lundberg skriver 1754 om januari månad: ”Nu är den tiden på året, som den allsmäktige Guden, efter sin allmakt och styrelse, låter jorden, som är modren för alla dess frukter, trän och växter, vila, tills herren låter den bekvämligheten återkomma, att hon kan upparbetas till besåning och plantering, då det åligger var och en flitig arbetare att taga tiden i akt (…) att ingenting må bliva eftersatt.”

Även om jorden just nu vilar så ska alltså inte trädgårdsmästaren göra det! Nej, nu är det enligt Lundberg tid att klippa häckar, beskära alléer, köra sand till sandgångarna och hyvla brädor till spaljéer, Och dessutom: ”Morgnar och kvällar, eller då något oväder är, förfärdigas större och mindre blomsterkäppar.”

Det återstår att se om Stabergs trädgårdsmästare lyckas tillverka några blomsterkäppar under de kommande veckorna…

Tack till Catharina Örtendahl som fotade!

Det här inlägget postades i Nytt från trädgården. Bokmärk permalänken.